google.com, pub-1113265496988450, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Pentru  a putea să alegi corect uleiul de măsline trebuie să știi inițial câte ceva despre măsline.

Cum se produce uleiul de măsline?

Recoltarea măslinelor este o activitate îndelungată care începe prin luna noiembrie și ia sfârșit prin luna februarie. Instrumentele de bază au rămas aceleași de-a lungul tipului: nuiele flexibile pentru a scutura ușor ramurile încărcate de măsline sau greble care piaptănă măslnele din copac. Măslinele sunt adunate în plase uriașe întinse în jurul trunchiului copacului. În zilele noastre există și un mod mecanic, mai modern de a recolta măslinele, dar majoritatea crescătorilor de măslini rămân credincioși metodelor vechi.

Presarea măslinelor se face cu ajutorul preselor, după ce măslinele au fost adunate în saci speciali sau în coșuri. Aici prima operațiune este de a îndepărta resturile de ramuri și de frunze, după care măslinele sunt spălate, pentru a îndepărta praful. 

În trecut zdrobirea măslinelor se făcea astfel: una, două sau chiar mai multe pietre erau împinse de animale pentru a zdrobi măslinele. Caii sau cel mai adesea măgarii erau folosiți pentru a învârti pietrele și măslinele erau zdrobite sub greutatea acestor pietre gigantice. 

În prezent există două metode: una tradițională care folosește încă piua de zdrobit dar care este acționată mecanic sau cea de a doua metodă complet centrifugală. 

Tipurile de ulei de măsline

Uleiul de măsline virgin este uleiul obținut din măsline doar prin procedee mecanice în condiții termice care împiedică alterarea uleiului. Măslinele nu suferă niciun alt tratament în afara de spălare, centrifugare si filtrare. Uleiul de măsline virgin este clasificat după cum urmează:

  • Uleiul de măsline extra-virgin cu o aciditate de mai puțin de 1%, cu gust și miros perfect. Acest produs este în esență tradițional este de fapt sucul obținut din prima presare a măslinelor, păstrându-i toată aroma, savoarea și culoarea.
  • Uleiul de măsline extra=virgin cretan  este cel mai bun ulei de măsline nu numai în Grecia, ci și în tot bazinul mediteranean, cu un echilibru perfect între aromă, gust și culoare. Din punct de vedere chimic, acest ulei cretan este bogat în acizi grași monosaturați și factori naturali antioxidați.
  • Uleiul de măsline virgin fin are o aciditate mai mică de 1,5% și o aromă și gust excelente.
  • Uleiul de măsline semi fin păstrează un gust bun și o aromă plăcută și nu trebuie să depășească o aciditate de 3%
  • Uleiul de măsline rafinat este un ulei de măsline virgin ce a fost rafinat.
  • Uleiul de măsline sau Uleiul de măsline pur este un amestec de ulei de măsline rafinat și ulei de măsline virgin.

Alegerea uleiului de măsline

Uleiul de măsline trebuie examinat vizual. Puneți puțin ulei de măsline într-un pahar de sticlă, ținându-l în lumină. Culoarea acestuia poate varia foarte mult, de la verde-închis la verde-pal sau la o strălucire aurie aproape transparentă.

Culoarea nu este întotdeauna un indiciu. Există totuși oregulă conform căreia, cu cât uleiul este mai verde, cu atât aroma este mai puternică și gustul mai savuros. Dar un verde intens poate fi obținut și prin punerea câtorva frunze de măslin la presare. În felul acesta culoarea este îmbunătățită dar nu și gustul, care devine mai amar.

Gustarea uleiului de măsline poate da informații importante despre aciditate, prospețime și aromă.

Eticheta uleiului de măsline trebuie să conțină obligatoriu următoarele informații: aciditatea, zona din care provine, firma producătoare, numele regiunii sau a orașului în care a fost produs, cantitatea conținută în sticlă, data îmbutelierii, data expirării precum și tipul de cultură (organică sau anorganică).

 

Atunci când achiziționați ulei de măsline este bine să evitați:

  • Uleiul de măsline care a fost ținut în soare
  • Uleiul de măsline prost ambalat, cu un capac care nu se închide bine; sunt șanse ca uleiul să fie alterat
  • Uleiul de măsline în ambalaje care nu menționează zona în care a fost produs și firma producătoare.
  • Uleiul de măsline ce nu are data producției și data expirăii inscripționate deoarece uleiul de măsline are o periodă optimă de folosire: între 18-20 de luni de la data fabricației. Dupa această perioadă începe să își piardă aroma.

 

 

Cum alegi uleiul de măsline?

29/03/2019
Ulei de masline - naturoteca

Naturoteca

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici