Dacă în articolul Cum alegi uleiul de măsline?, vă povesteam despre fabricarea uleiului de măsline și tipurile de ulei de măsline existente, azi vin cu informații mai puțin cunoscute despre cum și ce fel de ulei de măsline trebuie folosit în funcție de felul de mâncare ales.

În unanimitate, specialiștii sunt de acord că uleiul de măsline este o grăsime ideală pentru gătit. Acesta dă un gust minunat mâncării și o face mai sănătoasă și mai ușor de digerat. 

Ce tip de ulei folosim?

Pentru mâncărurile gătite, cel mai bine este să alegem un ulei mai puțin bogat în elemente volatile ce pot lăsa un miros prea puternic atât în bucătărie cât mai ales în mâncare, putând chiar să influențeze gustul acesteia. Pentru a aprecia aroma uleiului de măsline în toată splendoarea ei, uleiul trebuie adăugat abia la sfârșit.

Mâncărurile mai slabe precum peștele sau supele, necesită un ulei mai slab aromatizat.

Textura fină a mâncărurilor gătite la cuptor va fi garantată dacă veți utiliza uleiul de măsline. Uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată, ce are un cristal de grăsime specific, ideal pentru gătitul la cuptor.

De asemenea, conține vitamina E care acționează ca un agent de emulsifiere. Astfel, prăjiturile sau plăcintele vor fi acoperite de o crustă apetisantă dar vor fi mai fragede în interior. 

Tocoferolii (vitamina E) au și calități antioxidante  care ajută la menținerea prospețimii mâncărurilor coapte.

Felurile de mâncare fripte, preparate la grătar sau fierte înăbușit, beneficiază de pe urma utilizării uleiului de măsline. Marinarea în ulei de măsline, cu un strop de oțet, vin sau lămâie (după preferință sau rețetă) va pune în valoarea gustul cărnii și va conferi și o frăgezime aparte.

Uleiul de măsline își mărește volumul atunci când este încălzit, astfel încât pentru prăjire veți avea nevoie de o cantitate mai mică. Uleiul de măsline are tendința de înveli alimentele și nu de a fi absorbit.

Dar cel mai bine este să folosiți ulei de măsline crud, în salate de orice fel, cu legume înăbușite, la cuptor sau preparate pe grătar sau cu o felie de pâine rumenită la cuptor.

Recipiente pentru servirea uleiului de măsline

Și pentru că până la gust, văzul împreună cu mirosul sunt cele ce atrag spre un fel de mâncare, iată și câteva informații despre ce fel de recipiente ar fi bine să folosiți pentru stropirea salatelor, legumelor sau a pâinii.

Grecii au de exemplu în taverne dar și de vânzare, niște sticle speciale numite ladera sau ladika sau ladotiria.

Gâtul special al acestor sticle permite uleiului de măsline să alunce încet și vă permite astfel să adăugați cantitatea dorită. În felul acesta uleiul se răspândește peste toată salata și o pătrunde în întregime.

Poftă bună sau kali orexi!

 

 

Cum se gătește corect cu ulei de măsline

02/04/2019

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici

Naturoteca