Levănțica, alături de multe alte plante aromatice, este un membru de seamă al parfumatei familii a mentei. Este o plantă perenă, cu o creștere subarbustivă. Pe măsură ce avansează în vârstă, tulpina și baza ramurilor se lemnifică, căpătând o culoare brună-cenușie.

Levănțica înflorește în lunile iunie-iulie, vreme în care plantația este numai zumzet de albine. Este cunoscut faptul că mierea de lavandă are o delicatețe aparte și este extrem de aromată. Cu cât beneficiază de mai multă lumină și vreme uscată, cu atât adună în frunze și flori mai multe uleiuri eterice.

Levănțica este cunoscută în special pentru utililitatea deosebită în industria cosmetică. 90% dintre parfumuri au în componența lor, uleiul de lavandă împreună cu esența de trandafiri.

În multe țări din zona mediteraneană, unde clima este prielnică, levănțica este cultivată pe suprafețe mari, pentru extragerea prețiosului ulei volatil. De pe un hectar de cultură de lavandă se extrag aproximativ 40 de litri de ulei.

 

În sudul Franței de exemplu, la porțile fermelor de lavandă, ca reclamă dar și pentru vânzare, există adesea baloane de sticlă pântecoase, pline cu licoarea de culoare indigo cu reflexe de ametist. De altfel, din mireasma neasemuită și amețitoare care la amiază se înalță în valuri din ierburile încinse de soare din Provence, de pe coastele dalmate, pe colinele grecești sau din poienile Caucazului, ca și pe țărmurile Maghrebului, se percepe delicatul dar pătrunzătorul parfum al lavandei. 

Ceaiul de levănțică este renumit pentru efectul său calmant dar totodată răcoritor, fiind recomandat în migrene, cefalee, stări de anxietate, reumatism și chiar și pentru a combate balonările. Pentru a-l face și mai plăcut se pot adăuga câteva flori de iasomie, sau salcâm precum și o rămurică de busuioc.

 

Oțetul parfumat de flori de levănțică dă salatelor un parfum deosebit și poate fi utilizat și pentru frecții în caz de răceală sau stări febrile. Un oțet aromatic deosebit se obține dacă pe lângă levănțică se adaugă și alte plante. Astfel la 1 litru de oțet de vin se pun o mână de frunze de mentă, salvie și cimbrișor, se adaugă 3 linguri de flori de levănțică și câteva boabe zdrobite de ienupăr. Se lasă să macereze 7 zile, se strecoară și se completează în cazul în care doriți să-l utilizați pentru salate, cu apă în care s-au dizolvat 3 lingurițe de zahăr sau miere și 1 linguriță de sare.

Dar pe lângă întrebuințările clasice, levănțica poate figura cu cinste în preparate ce fac din ea n oaspete dorit și în arta culinară. De multă vreme sunt cunoscute lichiorurile, băuturile răcoritoare și jeleurile aromatizate cu levănțică, de aceea nu mă voi opri asupra lor astăzi. Vă propun însă să descoperiți și să încercați următoarele rețete:

 

Uscățele cu lavandă

Ingrediente: 3 ouă, 1 cană și jumătate lapte, 4 linguri de ulei, 1-2 lingurițe de levănțică, 2 căni de făină, 1 pachet praf de copt, 1/2 linguriță de sare, 3-4 linguri de zahăr.

Preparare: Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat spumă. Gălbenușurile se freacă cu zahărul și sarea până se deschid la culore. Peste ele se adaugă laptele în care s-au infuzat dinainte florile de levănțică (strecurat de flori sau nu, după preferințe). Se adaugă apoi uleiul și se amaestecă până la omogenizare. Se presară apoi puțin câte puțin făina amestecată cu praful de copt. La sfârșit se incorporează ușor albușurile. Compoziția se coace în forme mici de tartă sau brioșe (umplute doar 1/2). Rezultă aproximativ 10 bucăți.

Cremă de lavandă 

Ingrediente: 1/2 litru de lapte, 3 gălbenușuri, 125 g zahăr, 2 lingurțe flori de levănțică, 50 de g defăină, un praf de sare.

Preparare: Se infuzează levănțica în laptele fierbinte, apoi se strecoară. Se freacă gălbenușurile cu zahărul și sarea. Se adaugă făina și laptele fierbinte. Se pune pe foc și se dau câteva clocote, până se îngroașă, amestecând tot timpul. 

Această cremă se poate servi ca atare, cu biscuiți sau fursecuri sau poate fi folosită ca garnitură la alte prăjituri. Se mai poate utiliza ca umplutură pentru chou - a - la - creme sau ecleruri dacă în compoziția inițială se mai adaugă 6 albușuri bătute spumă.

Ciocolată de casă cu levănțică

Ingrediente: 500 g zahăr, 30 g cacao, 1/2 pachet de lapte praf, 1 pachet de unt, 2 lingurițe de flori de levănțică, 1 ceașcă de apă.

Preparare: Zahărul se amestecă bine cu cacao. Se adaugă apa în care au infuzat florile de levănțică. Se fierbe până se leagă siropul. În siropul cald se incorporează untul, apoi laptele praf. Se toarnă într-o tavă cu unt și se lasă să se răcească. Se taie bucățele.

Levănțica - 5 lucruri și 3 rețete inedite 

25/03/2019
Ulei de masline - naturoteca

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici

Naturoteca