Melissa officinalis cunoscută după denumirea populară de roiniță sau denumirea sa în alte limbi (Lemon balm, zitronen-melisse) este originară probabil din vestul Asiei. Numele plantei a fost împrumutat în Evul Mediu din grecescul melissophyllon care înseamnă „frunza albinelor”, deoarece planta este extrem de apreciată de albine. 

Melissa se aseamănă la înfățișare cu urzica moartă având un aspect de tufă densă înaltă cam de 50-60 de cm.

Florile, albe-gălbui sau palid liliachii, sunt strânse în bucheţele, puţin numeroase, adăpostite de frunze. Planta înfloreşte din iunie până în august.

Melissa este o plantă cu un parfum dulce, ca de miere. Toate părţile aeriene, degajă un miros foarte plăcut și penetrant de lămâie, motiv pentru care în multe limbi, la numele ei se adaugă și cel de lămâiţă – în franceză i se spune melisse citonelle, în germană Zitronen melisse; iar în engleză lemon balm. Gustul şi el asemănător lămâiei este, însă, surprinzător mai dulce, decât ne sugerează mirosul.

De 2000 de ani încoace, melissa îşi găseşte locul în toate preparatele care cer aromă de lămâie şi în primul rând, în ceai, pe care-l parfumeaza deosebit de plăcut. Este un substitut perfect pentru lemongrass (când este proaspătă) şi pentru dafinul american (când este uscată). Melisa se întrebuinţează la prepararea lichiorurilor (Chartreuse, Benedictine), băuturilor răcoritoare, prăjiturilor şi altor dulciuri parfumate, dar şi la decorarea acestora. În salatele şi deserturile de fructe, melissa este bine venită. Melissa nu se fierbe împreuna cu mâncarea. Cel mai des se consumă în stare proaspătă.

Dar melissa are și întrebuințări cosmetice. Cunoscută pentru calitățile sale calmante și relaxante, melissa este un ingredient excepțional pentru sarea de baie.

Iată o rețetă pentru prepararea acasă a unui astfel de produs cosmetic/

Sare parfumată, relaxantă și calmantă cu melissa

Înainte de a porni la prepararea ei, este bine să țineți cont de următoarele sfaturi:

 • Sarea parfumată se păstrează în borcane cu capace bine închise.

 • ATENȚIE! Nu treceți cu mâna pe la ochi sau părți sensibile în timpul preparării. Uleiul de melissa este iritant pentru mucoase! După ce terminați, spălați bine mâinile cu apă caldă.

 • MOD DE PREPARARE: Într-un castron sau farfurie adâncă (din sticlă, porțelan sau metal, în niciun caz plastic) se amestecă alcoolul cu uleiul aromatic de melissa și cu sarea. Compoziția trebuie omogenizată cu o lingură și apoi prin frământare cu mâinile. Amestecul trebuie să aibă consistența ușor umedă. La nevoie, în timpul frământatului se poate pune puțină apă caldă. Se poate colora în galben-verde cu câteva lingurițe de ceai de musețel fin măcinat (se poate folosi blender sau mașină de măcinat cafea) sau cu o linguriță de praf de curcuma (turmeric sau șofran de India). Colorantul natural se adaugă în timpul frământării cu mâinile.

 • INGREDIENTE:

  • 50 ml alcool de 60 de grade sau vodcă neîndulcită sau aromatizată

  • 100 picături ulei aromatic melissa

  • 500 gr sare măruntă/gemă/cristalizată

 • INTREBUINȚARE: Răspândiți sarea parfumată pe fundul unei farfurii/castron de sticlă, lut sau porțelan. După 2-3 zile amestecați cu mâna (nu uitați să vă clătiți după aceea) compoziția din vas, de 2-3 ori pe zi, astfel încât să-și degajeze parfumul. Timp de aproximativ 14 zile vă veți bucura de parfumul delicat al melissei, cu efecte calmante, relaxante, de combatere a stresului și inducere a somnului, alungarea țânțarilor.

 • RECOMANDARE: amplasați bolul cu sare parfumată în dormitor.

 

Melissa

20/03/2019
Ulei de masline - naturoteca

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici

Naturoteca