Este foarte cunoscută, răspândită și crește aproape pretutindeni. Înflorește primăvara, vara și uneori și toamna. În terapia naturistă și în alimentație se folosesc toate părțile plantei. Rădăcina și sucul lăptos conțin tanini și alte substanțe utile.

Păpădia conține o importantă sursă de potasiu și este foarte diuretic, colagogă și depurativă. În medicina populară este folosită mai ales în cazul litiazelor biliare și afecțiunilor renale.

Întreaga plantă este comestibilă. Din rădăcinile prăjite și apoi fierte se poate face un înlocuitor de cafea 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din frunze se poate face o excelentă salată sau pot intra in compoziția unor mix-uri de salate. Tijele cu flori pot fi consumate în curele de dezintoxicare.

În medicina naturistă, ca uz intern, păpădia are multiple întrebuințări.

Pentru tratarea unor afecțiuni vasculare, pentru stimularea poftei de măncare, în dichinezie biliară, afecțiuni cronice ale aparatului urinar, gută, eliminarea toxinelor din organism , obezitate se face o infuzie din 1-2 lingurițe de flori și frunze de păpădie uscate peste care se toarna o cantitate de 200 ml de apă clocotită. Se lasă amestecul acoperit pentru 20 de minute, se strecoară și apoi se poate consuma. Doza zilnică recomandată este 2-3 căni de infuzie pe zi.

Pentru angiocolite, în ateroscleroza, artrită, astenie, boli endocrine, colică hepatică, litiază renală și vezicală, congestie hepatică, eczeme,urticarie, gută, hemoroizi, hepatită cronică, stimularea diurezei și pentru stimularea poftei de mâncare se recomandă tinctură de păpădie - 15-20 de picături de 2-3 ori pe zi, diluate în puțină apă.

În cosmetică, păpădia poate ajuta la tratarea negilor: sucul alb  lăptos din plantă se aplică pe locul afectat de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea tenului înroșit, iritat se prepară un decoct din 2 linguri din flori și frunze de păpădie la 200 ml de apă. Amestecul obținut se fierbe 30 de minute apoi se strecoară. Se aplică comprese călduțe sau se fac loționări cu soluția obținută.

Pentru că primăvara este sezonul lor, vă propun o cură cu tije de păpădie.

Timp de 14 zile (nu mai mult) se vor consuma zilnic 6 tije de păpădie, Se vor folosi tijele tinere de la flori și nu cele ale fructelor de păpădie (cele cu puf alb).

Indicații: gastrită hiperacidă, dischinezii biliare, obezitate, gută, reumatism, varice, ateroscleroză, ulcer varicos , diabet, calculi biliari.

Iar dacă doriți să păstrați păpădiile mai mult timp, putem prepara un delicios sirop de papădie.

Rețetă: 

- 250 grame flori de păpădie

- 1 litru de apă

- 1 kilogram de zahăr

- sucul de la o lămâie

Se vor utiliza numai florile de păpădie, codițele verzi se separă și se aruncă pentru că acestea pot da un gust amar siropului.Florile separate de tija se pun într-o sită și se clătesc sub un jet de apă rece. Pe urme se fierb într-un litru de apă și apoi se lasă în vasul în care au fiert, acoperite, între 12-24 de ore pentru infuzare. Cu cât este mai mult lăsat la infuzat cu atât se va obține o aromă mai intensă.

După ce stă la macerat, conținutul se strecoară printr-un șervet sau o sită mai deasă. Decoctul se ametsecă cu zeama de lămâie și zahărul și se mai fierb o dată. Astfel zahărul se va dizolva mai repde. Adesea în timpul fierberii se formează o cantitate relativ mare de spumă. Aceasta ar trebui îndepărtata cu ajutorul unei spumiere pentru ca siropul să fie cât mai limpede. 

După fierbere, siropul se toarnă în sticle cât este încă fierbinte. Imediat după ce sunt închise, sticlele se pun în poziție orizontală pentru câteva minute.

Dacă mai știți și alte rețete ce au la bază păpădiile, vă invit să îmi lăsați un mesaj!

 

Păpădia - Darurile Primăverii

05/05/2019
Ulei de masline - naturoteca

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici

Naturoteca