Scorțișoara este scoarța interioară a arborelui de scorțișoară de Ceylon (azi Sri Lanka). Având o frumoasă culoare maroniu-gălbuie, un miros parfumat și un gust cald și dulce, scorțișoara este unul dintre cele mai apreciate condimente.

Savoarea este dată de uleiul aromatic pe care îl conține, cu o compoziție complexă și numeroase principii active: alcooli aromatici, esteri aromatici, eugenol, aldehide aromatice și cumacine.

Proprietăți și indicații:

Scorțișoara contribuie la eliminarea toxinelor (este utilă în caz de otrăviri, grețuri, sete excesivă, vomă). Ajută la ameliorarea simptomelor reumatice, a inflamațiilor gâtului și din toată sfera ORL (laringite, faringite), stomatite, guturai și gripe.

Este recomandată în tratarea răcelilor, încălzind organismul. Combate paraziții și are o mare eficacitate în tratarea diareei. La diaree, scorțișoara poate fi asociată cu ghimbir, amândouă făcând parte din speciile calde ce ajută digestia.

În sfârșit, ameliorează țesuturile reproducătoare, în special cele spermogene (atenție pentru domnii cu spermatozoizi puțini sau leneși și care își doresc copii!).

Scorțișoara acompaniază agreabil brânza albă, preparatele cu mere și numeroase alte deserturi. În compoturi face casă bună cu nucșoara și cardamonul. Acompaniază de minune preparatele din dovleac de diferite soiuri, supele și piureurile asortate în special cu nucșoara și piper. 

Cu scorțișoară se prepară un excelent vin fiert cu scorțișoară, recomandat în sezonul rece. 

 

Remediu anti-carii și pentru respirație urât mirositoare

Mestecând o bucățică de scorțișoară imediat după masă, atunci când nu aveți la îndemână periuța și pasta de dinți, vă protejați împotriva cariilor și a halenei provocate de reziduurile alimentare. Acest gest simplu reduce intensitatea în mod eficace în începuturile de faringită și alină roșeața în gât.

 

Pasta de miere cu scorțișoară

Amestecați o linguriță de scorțișoară pudră cu o linguriță de miere într-o ceșcuță.  Luați în fiecare seară acest preparat ce ajută la îndepărtarea stresului (a tensiunii nervoase) dar și ameliorează tulburările de memorie. Totodată are efecte în controlarea frecvenței urinării în cazul uzurii sfincterului, uzură datorată vârstei.

Pasta aplicată pe cale externă, de două ori pe zi, în regiunea sinusurilor (direct pe piele, pe fiecare parte a nasului și pe partea centrală a frunții) ameliorează sinuzita și durerile de cap.

 

Ceai tare de scorțișoară

Pisați sau măcinați o jumătate de baton de scorțișoară într-o râșniță de cafea (pudra de scorțișoară ce se găsește în magazine nu este atât de eficace).  Amestecați scorțișoara pudră obținută cu 250 ml de apă (o cană de ceai normală) și puneți-le la fiert (într-un vas acoperit) pentru maxim 10 minute, după care lăsați la infuzat încă 5 minute și apoi strecurați pentru a separa infuzia de resturile de plantă. Consumați o cană pe zi,  fără a-l îndulci.

Acest ceai combate febra, echilibrează metabolismul, normalizează apetitul, ameliorează circulația și previne maladiile cardiovasculare prin fluidizarea sângelui și scăderea colesterolului.

Sirop pentru gât

Ingrediente:

 • 2 batonașe de scorțișoară de mărime medie, proaspăt măcinate

 • 1 pahar cu apă fiartă

 • 3 lingurițe de miere

Amestecați ingredientele într-o sticlă cu dop și agitați înainte de fiecare întrebuințare.

Indicații:

În caz de dureri în gât, rinită, faringită, gripă sau indigestie luați din acest sirop câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi.

 

Remediu antidiareic

Ingrediente și mod de preparare:

 • 1 pahar cu iaurt de oaie sau capră

 • 1/2 linguriță de scorțișoară pudră

 • 1/2 linguriță de praf de nucșoară

Se amestecă toate ingredientele înainte de consum.

Vin fiert cu scorțișoară

Este recomandat iarna, mai ales în caz de epidemii, pentru a încălzi organismul și a stimula apărarea imunitară. Nu uitați să consumați alcool în mod responsabil! Alcoolul trebuie consumat ocazional în doze moderate.

Rețetă pentru 4 persoane:

 • O sticlă de 750 ml cu vin roșu de calitate

 • 4 cuișoare

 • 2 lingurițe de praf de scorțișoară

 • 1 linguriță de ghimbir pudră

 • câteva boabe de piper

 • câteva bucățele de coajă de lămâie sau portocală (neapărat bio - dacă nu aveți la îndemână puteți sări peste acest ingredient)

Turnați vinul într-un vas, puneți-l la foc moderat și adăugați restul ingredientelor. Acoperiți vasul și lăsați la fiert aproximativ 20 de minute, urmărind să nu dea în foc.

 

Cataplasmă pentru coșuri cu scorțișoară

Ingrediente și mod de preparare

 • 2-3 lingurițe de praf de scorțișoară

 • câteva picături de suc de lămâie proaspăt.

Amestecați praful de scorțișoară cu sucul de lămâie până veți obține o pastă.

Indicații: aplicați pasta obținută pe coșuri și punctele negre.

IMPORTANT: Uleiul esențial de scorțișoară este foarte iritant. Niciodată nu va fi pulverizat sau aplicat în stare pură pe piele.

 

Scorțișoara
 Medicament și condiment

20/02/2019
Ulei de masline - naturoteca

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici

Naturoteca