Daca te-ai întrebat vreodată cum obțineau strămoșii noștri culorile sau dacă ești doar curios să afli lucruri noi, te invit să descoperi în rândurile de mai jos încă un lucru pentru care natura este uimitoare și autosuficientă.

Există două tipuri de pigmenți în natură: unii de origine vegetală și ceilalți proveniți din soluri bogate în oxizi de fier, aceștia reprezentând și una dintre cele mai vechi surse de culoare pentru artiști și decoratori.

Datorită rezistenței la var, acești pigmenți de pământ au fost folosiți din vremuri străvechi la realizarea frescelor dar nu numai. Michelangelo a fost astfel de pigmenți naturali pentru pictarea Capelei Sixtine din Roma. 

Cei trei pigmenți de pământ cel mai adesea utilizați sunt clasificați în funcție de nuanțele care se obțin de pe urma lor: 

  • pigmenți ocru - ce conțin doar oxid de fier și care tind să ocupe partea de galben a spectrului culorilor
  • pigmenți sienna care au o concentrație între 30-70% de oxid de fier și care ocupă paleta coloristică de la maro-gălbui până la portocaliu-roșitic
  • pigmenți pământii ce conțin mai mult dioxid de mangan și sunt maronii ca și culoare.

Toți acești pigmenți prin încălzirea la temperaturi înalte dau naștere unor culori mai închise, cum ar fi: ocru ars, sienna arsă și pământiu ars.

Alături de pigmenții de pământ, diferite forme de materie vegetală ofereau mijloacele primare de bază pentru colorarea vopselelor și materialelor înainte de de inventarea la mjlocul secolului 19 a vopselelor sintetice.

Un exemplu remarcabil este modder un pigment roșu derivat din rădăcina plantei Rubia tinctorum. Alături de el, quercitron, extras din scoarța interioară a unei specii de stejar pentru a crea nuanțe de galben, indigo, un pigment albastru, extras din frunzele plantei Indigofera și împreună cu rapița, întregesc paleta coloristică de bază utilizată încă din Epoca Pietrei.

Rapița deși a fost utilizată și recunoscută și pentru proprietătile sale curative în vindecarea rănilor și tratarea unor afecțiuni ale stomacului, rămâne în istorie ca unul dintre cei mai durabili pigmenți. De exemplu părțile albastre ale unei celebre tapiserii Bayeux, vopsite cu rapiță, au rămas neșterse aproape un mileniu. Pentru că da, pigmentul obținut din rapiță în ciuda florilor galbene ale plantei, este albastru.

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă îl considerați util vă aștept să îmi spuneți sau să îmi dați de veste.

 

Surse naturale de culoare

01/04/2019

Contactează-ne

e-mailcontact@naturoteca.ro

facebook@naturoteca.ro

instagramnaturoteca.ro

 

Avertisment

Materialele de pe acest site au caracter informativ și nu constituie tratamente. Înainte de a începe orice fel de cură naturistă trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase vă recomandăm să vă adresați medicului, înainte de a începe o cură sau de a încerca un produs naturist. Citiți mai multe aici

Naturoteca